LED مخفف کلمات Diode Light Emitted است که معنی دیود ساطع کننده نور را می دهد. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیر گروه نیمه هادی ها به شمار میآیند. خاصیتی که LEDها را از سایر نیمههادیها متمایز میکند این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور ازآنها ساطع میشود. کارشناسان معتقدند که گازهای گلخانه ای که مهمترین عامل تولید آنها،، لامپهای LED معمولی یا همان لامپهای رشتهای است باعث بروز این معضل شده است.
5
به همین دلیل بسیاری از کشورها، برنامه چند ساله ای را برای جایگزینی مدل های دیگر لامپ به جای لامپهای رشته ای تدوین کردهاند تا شاید بتوانند در دراز مدت استفاده از لامپهای رشته ی و به تبع آن حرارت زمین را کاهش داده و کره زمین و ساکنانش را نجات دهند. به همین دلیل استفاده از لامپهای کم مصرف، فلورسنت و... مرسوم شد و برخی کشورها مردم را ملزم به استفاده از این لامپها کرده و حتی برنامهریزی کردند تا در تولیدات خود در برخی محصولات از جمله تلویزیون از
لامپهای LED که عمر بیشتری دارد و به حفظ محیط زیست کمک میکند استفاده کنند. در مقاله دیگری در سایت ایران کالا در این مورد بحث شده است که علاقمندان می توانند به این مقاله در مورد تلویزیون های با تکنولوژی ال ای دی مراجعه کنند. البته ذکر این نکته لازم است که استفاده از لامپهای LED در تولید تلویزیونمحدودیتهایی دارد که یکی ازآنها محدودیت استفاده از این تکنولوژی در سایزهای پایین است.
اما به هر حال شرکتهای تولیدی با درک خطر گرمای زمین، تلاشهای بسیاری برای دفع این خطر کرده که یکی از این تلاشها، کاهش استفاده از لامپهای رشتهای است.
LEDها تا اواخر دهه گذشته فقط میتوانستند سه نور آبی، سبز و قرمز تولید کنند که این موضوع باعث کاربرد محدود آنها بود، اما این اواخر LEDهایی با رنگ آبی وارد بازار شدهاند که میتوانند نور سفید با هالهای از رنگ آبی تولید کنند. به همین دلیل درآینده نزدیک میتوان شاهد استفاده از این تکنولوژی در تولید تلویزیون و مانیتور بود.
کاربردهای LED
LEDها که از دهههای گذشته در الکترونیک مورد استفاده قرار میگرفتند، عموما برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا مورد استفاده قرار گرفتند. اما درحالحاضر LEDها به نحوی ساخته میشوند که نور را در جهت خاصی متمرکز میکنند و به صورت چیپ های کوچکی هستند که معمولا داخل یک شیشه گنبدی شکل قرار میگیرند و دارای سایز چوب کبریت هستند و به سختی میشکنند.
بزرگترین مشکل لامپهای LED رنگ آنها بود. اما اکنون به آسانی با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیلدهنده LED، نور در رنگها و شدتهای مختلف و با طول موج مشخص با رنگ کاملا خالص تولید میشود. به عبارتی LEDها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفشی هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد میکنند و LEDها به سلامت چشم و محیط آسیب نمیرسانند. LEDDهای سفید قابلیت تولید همه رنگ را داشته وو علاوه بر آن از انرژی بسیار کمی در مقایسه با سایر لامپها و LEDDهای قدیمی، برای تولید روشنایی استفاده میکنند. به همین دلیل روز به روز استفاده از آنها بیشتر شده است. با توجه به مزایای استفاده ازز لامپهای LED پپشبینی میشود تا کمتر از 5 سال آینده شاهد تحولات عمدهای در عرصه محصولات روشنایی و حتی تصویری باشیم.
لامپ های LED همچنین شماره ا را روی ساعتهای دیجیتالی نشان میدهند، اطلاعات را از کنترل تلویزیون میفرستند و نور آنها نشان میدهد که چه زمانی تلویزیون روشن است. LEDDها همچنین تصاویر را رویی تلویزیونهای پلاسما نشان میدهد و با توجه به مصرف پایین و شدت نور بسیار عالی در رنگهای مختلف در روشنایی و چراغ های خودرو کاربرد وسیعی دارند.
فانوسهای LED نیز که در چراغهای راهنمایی به منظور صرفهجویی در مصرف برق و کاهش خطای دید رانندگان قرار گرفته یکی دیگر از کابردهای لامپ های LED است. لامپ های LED امروزه در لپتاپها نیز به کار برده میشوند و باعث روشنایی و وضوح بیشتر تصویر میشوند.